Kun for sundhedspersonale

Kun for sundhedspersonale

Haleon
Delta Park 37
2665 Vallensbæk Strand

Trade marks are owned by or
licensed to the Haleon group
of companies. ©2024 Haleon
or its licensor.

PM-DK-NICOT-23-00002, januar 2023

Kun for sundhedspersonale

Sådan håndterer du nikotinafhængighed – uanset hvor den kommer fra

Engang var nikotinafhængighed lig med tobaksafhængighed – men med mange flere forskellige nikotinpræparater på hylderne er afhængighed af nikotin i dag langt mere kompleks. Og det stiller nye krav til den måde, der rådgives om afhængighed og afvænning på.

Skal en 16-årig snusafhængig afvænnes på samme måde som en 60-årig ryger? Er det den samme afhængighed og de samme abstinenser de to oplever? Og hvad gør du som ekspert, hvis du skal rådgive og hjælpe dem begge til et nikotinfrit liv?

Er afhængighedssymptomerne ved rygning de samme som ved brugen af røgfri nikotinprodukter som snus? Er det de sammen personer, de forskellige produkter henvender sig til? Og hvad gør du som ekspert, når du skal rådgive både rygere og nikotinbrugere og hjælpe dem til et røgfrit liv?

På meget få år har markedet for tobak- og nikotinprodukter ændret sig markant. Hvor der tidligere primært har været fokus på rygning og tobaksprodukter, så er der de seneste år kommet mange nye røgfri nikotinprodukter på markedet, som danskerne har taget til sig – og nikotin findes i dag i en bred vifte af produkter, som appellerer til flere aldersgrupper.1,2

Flere unge bliver afhængige


Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at næsten hver fjerde dansker bruger mindst ét nikotinprodukt dagligt. Og særligt blandt yngre generationer er røgfri nikotinprodukter som nikotinposer, e-cigaretter, vapes og snus blevet populære.1

I 2023 vurderes det, at 1 ud af 10 unge bruger røgfri nikotinprodukter, mens hver tredje unge mellem 15 og 29 år bruger et tobaks- eller nikotinprodukt dagligt eller lejlighedsvist, hvoraf halvdelen udelukkende bruger andre nikotinprodukter end cigaretter.2 Fælles for disse produkter er, at de indeholder nikotin – og nikotin kan have stor negativ påvirkning på kroppen, men mange kender ikke til konsekvenserne.

Nikotin skader kroppen på mange måder

Fordi e-cigaretter og røgfri nikotinprodukter som snus, tyggetobak og nikotinposer ikke indeholder tobak, bliver disse produkter ofte opfattet som mindre skadelige – og mere socialt accepteret – end eksempelvis cigaretter og andre tobaksprodukter.4,5 Men disse produkter indeholder stadig nikotin, og nikotin er sundhedsskadeligt – uanset hvor det kommer fra.

Nikotin kan blandt andet:

Foruden nikotinen i røgfri tobaksprodukter, så indeholder snus og tyggetobak også andre skadelige- og kræftfremkaldende stoffer ligesom cigaretter.6

CTA: Download folderen ’Vejen ud af nikotinafhængighed – sådan kan du hjælpe’ og bliv endnu klogere på nikotin.

Din rådgivning er vigtig
Som ved rygning kan det være yderst vanskeligt at bryde med afhængigheden af røgfri nikotinprodukter. For at få succes med nikotinstop er det derfor vigtigt, at man får den rette hjælp og støtte på vejen. Og som sundhedsprofessionel eller rygestoprådgiver spiller du en væsentlig rolle i den proces. Du kan hjælpe med at skabe overblik over mulighederne for støtte til afvænning, give viden om nikotins påvirkning af krop og psyke, forberede den afhængige på de reaktioner, afvænningen vil medføre, og give de rette værktøjer med på vejen.

Sådan kan NRT-produkter hjælpe

Sundhedsstyrelsen har i 2023 sat ind for at nedbringe forbruget og afhængigheden af røgfri nikotinprodukter. Til det formål anbefaler styrelsen brugen af NRT-produkter (nikotinerstatningsterapi) til afvænning af alle typer af tobaks- og nikotinprodukter.7 Det giver mulighed for at anvende NRT-produkter uanset om afhængigheden er skabt af rygning eller andre nikotinprodukter.

For at få succes med NRT som et værktøj i afvænningen er det vigtigt at kombinere produkterne med god vejledning og støtte fra dig som sundhedsprofessionel eller rygestopvejleder.

I folderen ’Vejen ud af nikotinafhængighed – sådan kan du hjælpe’, som du kan downloade nedenfor, kan du læse mere om røgfri nikotinprodukter og deres påvirkning på kroppen. Du kan også blive klogere på, hvordan NRT-produkter kan hjælpe til nikotinafvænning – og hvordan du som rådgiver kan hjælpe personer, der ønsker at bryde med nikotinafhængigheden, uanset hvad der har forårsaget den.

Folderen er derfor et værktøj til dig, der er sundhedsperson eller rygestopvejleder – og som arbejder med at hjælpe folk ud af deres tobaks- og nikotinafhængighed.

Få tilsendt flere foldere 

Har du brug for flere eksemplarer af folderen, så kan du få tilsendt dem direkte hjem til dig. Send en mail til CH.Materialebestilling@haleon.com, hvori du skriver navnet på folderen, antal eksemplarer samt navn og adresse, så sender vi dem til dig.

Haleon
Delta Park 37
2665 Vallensbæk Strand

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS. Haleon, tidligere del af GSK, er ansvarlig for dette materiale.. Copyright 2023 Haleonkoncernen eller firmaets licensgiver. Alle rettigheder forbeholdes.

PM-DK-NICOT-23-00002, janaur 2023