Kroniske smertepatienter: Som læge eller anden sundhedsperson spiller du en væsentlig rolle
Kroniske smerter har mange ansigter, og som du ved, er ingen smertepatienter ens. Så når du guider til den rigtige behandling eller bedre lindring, og hjælper til en bedre forståelse og accept af smerterne, spiller du en afgørende rolle i hvert eneste smerteforløb.
Et liv med kroniske smerter vil for mange være langt fra det liv, som de tidligere har levet – eller fra det liv, man kan se andre omkring sig leve. Derfor er din støtte, vejledning og sparring helt afgørende for, at man som kronisk smertepatient kan lære at navigere i en ny verden og en ny hverdag.
Har du lyst til få mere indsigt i smertepatientens perspektiv? Måske blive inspireret til flere måder, du kan hjælpe på? Eller måske bare for at se, hvor stor en forskel det gør, når mennesker med smerter bliver støttet og guidet på forskellige måder?
Her på siden har vi samlet en række videoer med kroniske smertepatienter, som alle – ærligt og lige fra hjertet – deler ud af, hvordan livet ændrede sig for dem, da de blev ramt af kroniske smerter. Og hvordan de har lært at vende det negative i smerterne til noget positivt, så smerterne ikke får lov til at fylde det hele.
Dyk ned i de tre fortællinger nedenfor og bliv klogere på livet med kroniske smerter set med smertepatienternes egne øjne.
Livsglædesmerter – når smerter ikke bare er smerter
Christine lever med kroniske smerter som følge af xxx. For Christine har det været svært at forlige sig med, at smerterne er kommet for at blive. I stedet for at lade sig begrænse af smerterne, så har hun dog med tiden lært at acceptere sine nye livsvilkår og i stedet fokusere på, hvilke smerter der giver hende livsglæde. Livsglædesmerter kan man, ifølge Christine, nemlig godt lære at leve med.
Fra aktiv til begrænset: Nye interesser og nyt syn på livet
Det kan være svært at blive begrænset i sit aktivitetsniveau på grund af kroniske smerter fra det ene øjeblik til det andet. Dette oplevede Ole, der førhen var yderst aktiv i både sit arbejdsliv og sin fritid – men som følge af en fejloperation nu må erkende, at han kan overskue langt mindre. Han har derfor lært at rette fokus mod de små ting i hverdagen, der bringer glæde – og det hjælper ham med at sætte pris på det liv, han lever.
Ung med kroniske smerter: Drømmene lever videre
Kroniske smerter kan som bekendt ramme i alle aldre. I denne video kan du møde Mie, der som blot 17-årig, blev ramt af flere blodpropper, der har givet hende kroniske nervesmerter. Det har været svært for Mie at acceptere i så tidlig en alder, at det liv, hun troede, hun skulle leve, aldrig ville blive, som hun forventede. Alligevel nægter hun at lade sine kroniske smerter definere sit liv – og derfor har hun de samme store mål i livet, som hun altid har haft. Mål, som hun allerede nu er ved at nå.
Kroniske smertepatienter: Her er vores personlige erfaringer fra vores smerteforløb
Fordi kroniske smerter kan opstå af så mange forskellige årsager, udvikler sig så forskelligt og håndteres forskelligt fra patient til patient, kræver det en ret alsidig hjælp og rådgivning fra dig som sundhedsperson. Det stiller store krav til patienten selv at finde sin egen vej frem i et liv med smerter, som kan fungere.
Nogle patienter vil have behov for råd og vejledning i forhold til fysisk lindring af smerterne. Andre vil have behov for hjælp til at lære at håndtere den psykiske belastning, som ofte følger med at have ondt. De fleste vil måske have behov for begge dele.
Nedenfor har vi derfor samlet de vigtigste ikke-medicinske erfaringer, som de tre kroniske smertepatienter i videoerne har gjort sig i forhold til deres behandlingsforløb.
Erfaringer, som afspejler både alt det, som har fungeret godt og alt det, som de har erfaret undervejs, at de kunne have haft brug for. Disse erfaringer kan måske være rare for dig at have in mente som supplement til din fysiologiske og medicinske rådgivning og behandling.
- Tidlig involvering af/henvisning til smertecenteret kan være værdifuldt for den kroniske smertepatient, for at få de rette værktøjer til at håndtere de nye livsvilkår
- At kunne spejle sig i andre, der lever med kroniske smerter, kan give bedre selvforståelse og mindske ensomhed – gennem fx fokusgrupper eller en patientforening
- At sætte fokus på sammenhængen mellem det fysiske og mentale tidligt i et smerteforløb er af stor betydning for at mestre et liv med smerter
- Bedre forståelse af sin tilstand tidligt i et behandlingsforløb/smerteforløb giver hurtigere accept af tilstand og bedre håndtering af udfordringer forbundet med nye livsvilkår
- At kunne tale om smerterne med andre er vigtigt. Hele familien bliver påvirket, når et familiemedlem får kroniske smerter – så at få redskaber til, hvordan man kan tale med andre om sin tilstand kan være en stor hjælp.
De tre film er blevet til i samarbejde med FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende. FAKS kan være en vigtig sparringspartner for den enkelte smertepatient i håndtering af det forløb, som følger, når man har fået diagnosen ’kroniske smerter’.
Foreningen stiller ligeledes et fællesskab til rådighed, der kan give kroniske smertepatienter mulighed for at møde ligesindede og dele erfaringer.
Kender du og dine patienter med kroniske smerter til FAKS, og hvad de kan bruge patientforeningen til? Hvis ikke, så læs mere om FAKS her: https://faks.dk/
16/09/2024 PM-DK-PANAP-24-00022